Kemer Olbia Parkı’nda ilk olarak 98 kilometrelik AKRA Parkuru’nda yarışan grup mücadeleye başladı. Ardından da 49 kilometrelik AG Tohum etabının yarışçıları pedal çevirdi.
580 sporcunun katıldığı organizasyonun 98 kilometrelik uzun parkurunda erkekler kategorisinde Asperox Bikepedia Racing Team’den Ukraynalı Anton Hrabovskyi, 2.55.47.01’lik derecesiyle birinci oldu. FTA Sports Team’den Ömer Cumhur Boyraz, 3.02.40.51’lik derecesiyle ikinci sırayı alırken, Nashira Spor Kulübü sporcusu Ataman Şekerci, 3.03.57.50’lik dereceyle üçüncü sırada yer aldı.
Kadınlarda ise 98 kilometrelik parkurda birinciliği 3.18.01.84’lik derecesiyle Melike Çakır elde etti. Rise Performance Club’tan Şeniz Pamuk 3.20.18.16’lik dereceyle ikinci, Asperox Bikepedia Racing Team’den Züleyha Dikbaş da 3.56.55.28’lik derecesiyle üçüncü oldu.
Argeus Travel & Events ve Yedi İletişim tarafından organize edilen ve T.C. Antalya Valiliği, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Bisiklet Federasyonu, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kemer Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesi, Yaşam Hastaneleri, Ceysu, Salcano, Paloma Hotels, Antalya Akvaryum, Shimano, Zemzem Turizm ve Olympos Teleferik katkılarıyla düzenlenen yarış bisiklet tutkunlarını buluşturdu. 2018 yılından bu yana amatör yol bisikletçileri doğal güzelliklerin içinde buluşturan AKRA Gran Fondo Antalya powered by AG Tohum, kıyasıya mücadelelere sahne oldu. 98K ve 49K’lık 2 ayrı parkurdan oluşan organizasyon, renkli görüntülere sahne oldu.
ÇEVRE DOSTU MOBİLİTE SPONSORU: TOYOTA TÜRKİYE
Doğa dostu girişimleri ve geliştirdiği araçlarla çevre dostu bir yol izleyen Toyota, Hibrit araçlarıyla AKRA Gran Fondo’ya mobilite sponsoru olarak destek verdi.
“Mavi ve Yeşil’in bir parçası ol” sloganı ile çevre bilincinin vurgulandığı yarışta AKRA Gran Fondo’ya bir destek de Toyota Türkiye’den geldi. Toyota Türkiye, Hibrit araçlarıyla mobilite sponsoru olarak yarışa ve sporculara destek verdi.
98K VE 49K’DA DERECEYE GİRENLER
AKRA Gran Fondo’nun 98K’lık parkurunda erkeklerde birinci 2.55.47.01 derece elde eden Asperox Bikepedia Racing Team’da Anton Hrabovckyi oldu. İkinci 3.02.40.51’lik derecesiyle FTA Sports Team’den Ömer Cumhur Boyraz, üçüncülüğü ise 3.03.57.50 derecesiyle Nashira Spor Kulübü’nden Ataman Şekerci elde etti.
Kadınlarda birinciliği 3.18.01.84 derecesiyle Melike Çakır elde ederken, ikinci 3.20.18.16 derecesiyle Rise Performance Club’dan Şeniz Pamuk, üçüncü ise 3.56.55.28 derece elde eden Asperox Bikepedia Racing Team’den Züleyha Dikbaş oldu.
AKRA Gran Fondo’nun 49K’lık kısa parkurunda erkeklerde birinciliği 1.14.02.55 derece elde eden Asperox Bikepedia Racing Team’den Yağız Atıcı elde etti. İkinci 1.14.03.04’lik derecesiyle Asperox Bikepedia Racing Team’den’den Ege Onat Doğulşu, üçüncü 1.18.05.70 dereceyle Asperox Bikepedia Racing Team’den Cengiz Güner oldu.
Kadınlarda birinci 1.19.54.74’lük derecesiyle Asperox Bikepedia Racing Team’den Sevcan Alper oldu. İkinciliği 1.22.56.75’lik derecesiyle Gökçe Demirsoy, üçüncülüğü 1.23.01.11 derecesiyle Maltepe Cycling Club-Mcc takımından Buket Demirci oldu.
TANDEM KATEGORİSİNDE DERECEYE GİRENLER
“Bisiklete Engel Yok” diyerek yola çıkan AKRA Gran Fondo, engelsiz yaşamı da destekledi.
Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) ve Türkiye Bisiklet Federasyonu yönetmeliklerine göre düzenlenen AKRA Gran Fondo’da Eşpedal Derneği’nden 10 görme engelli sporcuyu ‘tandem’ kategorisinde yer aldı. Özel tasarlanan 2 kişilik bisikletler 10 görme engelli sporcuya yarışma imkanı sunuldu. Organizasyonda ekipler pilot ve co-pilot olarak yer aldı.
Tandem Kategorisinde birinciliği 1.31.19.19 derece elde eden Eşpedal Derneği’nden Bekir Arda/Ayhan Galipoğlu elde etti. İkinci 1.32.21.65 derecesiyle Eşpedal Derneği’nden Halil Vural/Hasan Hüseyin Kaçar, üçüncü 1.37.43.95’lik derecesiyle Eşpedal Derneği’nden Taşkın Özgür/Merve Orhan oldu.
Corolla Cross’la uzun yol testi…
Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid Pasion X-Pack e-CVT
Toyota’nın RAV4 ile CH-R arasını dolduracak bir SUV’a ihtiyacı vardı. Bu boşluğu dolduran ve sadece hibrit motorla gelen Corolla Cross, benzer teknolojili rakiplerine göre cazip başlangıç fiyatına sahip. Toyota’nın RAV4 ile CH-R arasına konumlandırdığı, Corolla Cross, CH-R ve Corolla gibi GA-C platformundan yükselirken RAV4’ün sunduğu güçlü SUV imajını taşıyor. İri ön panjuru, ön tampondaki geniş plastik kaplama ile de off-road aracı imajı güçlendirilmiş. Aynı siyah plastik kaplama otomobili çepeçevre sarıyor. Corolla Cross’un zeminden yüksekliği olduğundan daha fazla görünürken, küçük temaslarda boyayı korumak mümkün olabiliyor.
Bize bu yolculukta eşlik edecek olan test aracımız Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid Pasion X-Pack e-CVT oldu… Far ve stoplarda LED aydınlatmalar standart olarak sunulurken, Passion ve Passion X-Pack’te premium LED farlar geliyor. Elektrikli açılır bagaj kapağı da yine bu donanımlarla geliyor. 403 litrelik bagaj yeterli görünse de rakipleri arasında daha iddialı olanlar var.
Otomobilin arka koltuklarının sırtlık eğim ayarı olması konforu arttırıyor. Burada yeteri kadar geniş ve ferah yaşam alanı sunuluyor. Arka yaşam alanındaki sert plastik bolluğu önde de devam ediyor. Konsolda deri görünümlü kaplama ve en üst donanımla gelen deri döşeme ile kalite algısı arttırılmış. Standart olarak sunulan dijital gösterge ve multimedya ekranlarındaki bilgiler rahat izleniyor. Yüksek sürüş pozisyonu sunan otomobilde görüş açıları da başarılı.
Corolla Cross’un sürüş özelliklerine baktığımızda öncelikle süspansiyon sisteminin yeteneklerini görüyoruz. Bu konuda tecrübemiz oldukça fazla. Corolla Cross ile ilk tanışmamız Adana’da yapılan basın test sürüşünde olmuştu. Adana yolları haricinde özel olarak hazırlanan bir parkurda otomobilin ani dönüşler ve ağırlık transferlerindeki dinamizmini görmemiz için profesyonel yarış pilotları ile birlikte limitleri zorladık. Burada Corolla Cross’un ne kadar dinamik olabildiği görebildik. Direksiyon yönlendirme hassasiyeti ve geri bildirimleri de başarılı. Buradan da Tarsus’a uzanan bir rotada Corolla Cross ile şehirlerarası yol tecrübesi edindik. Ses yalıtımı konusunda otoyol kullanımındaki yüksek hızlarda yol ve rüzgar gürültüsü duyuluyor. Şehir içinde ise yeteri kadar sessiz. Özellikle hibrit sistemin izin verdiği elektrikli sürüş ile pürüzüz ve sessiz bir sürüş de yapılabiliyor.
1.500 km’den fazla uzun yol testi gerçekleştirdik…
İstanbul-Antalya-Kemer-İstanbul rotasında Corolla Cross’un özellikle yakıt tüketimi en çok merak ettiğimiz noktalardan biriydi. Hız kurallarına uyarak, yol bilgisayarında ortalama 55 km/s hız bilgisi ile 3,0 lt/100 km’lik tüketim verisi elde edebildik. İnişli çıkışlı, bol virajlı olan yaklaşık 20 km’lik bu rotadaki sonuç genel kullanıcıların kolay veya sürekli olarak ulaşabileceği rakam olmasa da bize Corolla Cross’un potansiyelini anlatıyor. Ardından test parkurumuzda 5,0 lt/100 km’lik ortalama test tüketimi elde ettik. Bu veri de vaat edilen ortalama fabrika verisiyle aynı. Hibrit sistemlerde yol alınan rota tüketim için farklı sonuçlar çıkartabiliyor. Elektrik desteğinin daha kısıtlı olduğu yüksek hızlı otoyol sürüşlerinde tüketim avantajı şehir içi sürüşe göre daha az.
Corolla Cross 1,8 ve 2,0 hibrit motorlarla üretiliyor. 2,0 lt’lik olanda 4×4 opsiyonu da sunulurken bu motor Türkiye’ye gelmiyor. Japonya’da üretilen önden çekişli 1,8 hibrit ise sadece Türkiye ve İsrail pazarlarına sunuluyor. Toyota’da ilk kez kullanılan, beşinci nesil olarak adlandırılan yeni hibrit sistem 140 HP gücünde. Yüzde 15 güç artışı elde edilen sistemde artık 70 kW’lık daha güçlü o elektrik motoru var. Yeni lityum iyon bataryalar ise yüzde 14 daha hafif.
Corolla Cross, kompakt SUV sınıfına, geniş yaşam alanı, konforlu ve güven veren sürüş özelliklerinin yanında ekonomik bir hibrit motorla girerek önemli bir oyuncu olduğunu hatta listelerde ilk sıralarda yer alabileceğini gösterdi.