Çinli elektrikli araç üreticileri nasıl bu kadar hızlı araç üretiyor?

, , Çinli elektrikli araç üreticileri nasıl bu kadar hızlı araç üretiyor? için yorumlar kapalı

Önceden var olan çok sayıda mühendisliğe, mevcut teknolojinin üzerine inşa edilmesine ve rastgele bir elektrikli aracın yeni bir marka olarak yeniden adlandırılmasına rağmen, Çinli orijinal parça üreticilerinin hızı da inanılmaz.
Çalışma kültürü Batılı markalardakinin tam tersi. Avrupalı üreticilerin zamanı üretim kararını vermesi, kurulun toplanması ve sonu gelmeyen tartışmalarla geçerken Çinli üreticiler her şeyi tek çırpıda halletmeye odaklanıyor. Kararlar hızlı ve etkin bir şekilde alınıyor.
“Çin’in çoğu yerden daha hızlı hareket etmesinin nedenlerinden biri, gece gündüz çalışmayı gerektirse bile işi bitirmeyi söyleyen bir iş ahlakı. İşi bitirmek ya da işinizi kaybetmek söz konusu olduğunda ne yaparsınız?” diye ekliyor ZoZoGo otomotiv danışmanlık şirketinin CEO’su Michael Dunne ki kendisi yaklaşık yirmi yılını Asya’da geçirmiş.
Çinli üreticilerin başarısızlık oranları da sır değil. Sektörün inişleri ve çıkışları var. Çinli üreticilerin mentalitesi hızlı ürün çıkarıp tutmazsa değiştirmek yönünde. Çinli Zeekr 001 otomobil inanılmaz bir başarı elde etti, 100 bin adetten fazla teslim edildi ve bu ay Avrupa pazarına girdi. Ancak 2021 yılında Çin’de piyasaya sürüldüğünde tam bir felaketti. Araç eski bir Qualcomm 820A çip ile donatılmıştı ve sonuç olarak araç içi kullanıcı deneyimi korkunçtu ve yazılım gecikmeliydi. Zeekr hızla daha yeni Qualcomm S8155’li versiyonun üretimine başladı ve mevcut tüm sahiplerine ücretsiz çip değişimi teklif etti.
Marka gücü de sektörde bir faktördür. Büyük markalar son 50 yıldır buna güveniyordu, ancak şimdi bu durum elektrikli araç rekabetinde geride kaldılar.
Batılı markaların kaybedecek bir marka değeri var. Çinli yeni girişimciler aynı mirasa sahip değiller, tıpkı Tesla’nın sahip olmadığı gibi, bu nedenle insanlar markayı seviyorlarsa biraz daha fazla tahammül edecekler ve Çinli markaların işi telafi etmesini bekleyecekler diye düşünülüyor.
Çinli elektrikli araç üreticilerinin onlarca yıl öncesinden kalma eski süreçlerle uğraşmak zorunda olmadıkları görülüyor. Bu şirketlerin çoğu yeni kurulduğu için, eski kültürlerin veya kötü alışkanlıkların unutulması gerekmiyor.
Son faktör, Çin’deki içten yanmalı motor lobisi o kadar da güçlü değil. Çin hem local hem global pazarda elektrikli araçları teşvik etmek için forsunu kullanıyor. Ayrıca, Avrupa, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde, daha yeşil bir geleceğe doğru herhangi bir geçişin başarılmasının zor olduğu ve eğer başarılırsa, güçlü içten yanmalı araç üreticilerine zarar vermeyecek şekilde nazikçe yapılması gerekiyor. Çin için durum böyle değil.
Tayland, Endonezya, Kosta Rika ve Meksika elektrikli araç satışlarında beklentilerin ötesinde bir patlama yaşadı. Ürdün, BAE ve İsrail’in BYD Atto 3 ile satış şampiyonu olması gibi elektrikli araçları oldukça hızlı benimseyen Orta Doğu pazarlarından bahsetmiyoruz bile. Bu hükümet desteği, Çinli otomobil üreticilerine elektrikli araçlara tam gaz devam etmeleri için güven veriyor.
 
 
 
Birkaç Çinli markayı incelemek gerekirse:
1. Zeekr
Zeekr yaklaşık iki yıl önce, Mart 2021’de kuruldu ve sadece 7 ay sonra, Ekim ayında ilk modeli Zeekr 001’in teslimatlarına başladı. Şu anda üç premium elektrikli araç satıyor. Hepsi Geely’nin SEA platformuna dayanıyor. Geely, SEA platformunun geliştirilmesine 2016 yılında başladı ve bu platforma 30 milyon yuanın üzerinde yatırım yaptı, bu nedenle üzerine inşa edecekleri sağlam bir teknolojik temele sahipler.
Zeekr 19 Nisan’da 100.000’inci aracını teslim etti ve CarNewsChina verilerine göre Haziran ayı itibariyle Çin’deki kümülatif teslimatları 120.581 elektrikli araca ulaştı. Şirket geçtiğimiz ay Avrupa, İsveç ve Hollanda’da mağazalar açtı ve 001 ve X’in AB versiyonlarını piyasaya sürdü.
Zeekr’in piyasaya yeni ürünler sürmedeki aşırı hızı, Geely Holding’in bir parçası olmasından kaynaklanıyor. Zeekr 001 piyasaya sürüldüğünde başka bir Geely markasını Lynk&Co Zero konseptinin yeniden adlandırılmış haliydi. Bu da işin sırrının bir parçası- birçok EV modeline sahip olan holding, araçlardan birini yeni bir marka altında yeniden adlandırıp piyasaya sürüyor. Ayrıca, yeni elektrikli araç markaya özel olabilir ancak kökleri şirketin önceden var olan mühendisliğine dayanıyor olabilir.
Japon ve Batılı otomobil üreticilerinin aksine Çinlilerin elektrikli araçları 2010’lardan beri, hatta bazılarının 2000’lerden beri ciddiye aldığını bir gerçek. Dolayısıyla son yıllarda yoğun bir gelişme yaşandı ve şimdi hasadı onlar topluyor.
Bunun bir nedeni de Geely’nin kurucusu Li Shufu’nun aşırı hırslı ve megalomanlığı konusunda o kadar şeffaf olması olabilir. Geely Holding Volvo, Polestar, Lotus, Lynk&Co ve LEVC gibi düzinelerce markanın sahibi, Didi (Çinli Uber) ile rekabet etmek için araç çağırma uygulaması var, elektrikli taksi üretimi için kendi markası (Cao Cao Auto), SpaceX benzeri uydu planları, kendi 7nm oto çip üretimi, 2025 yılına kadar 3.65 milyon araba satmayı planlıyor.
2.Nio
Şirket 2018 ile Temmuz 2023 arasındaki 5 yılda 8 seri üretim modeli (ES8, ES6, EC6, EC7, ES7, ET7, ET5, ET5 Touring) piyasaya sürdü. Üstelik bu da yetmezmiş gibi, bu modellerin tamamen farklı bir platforma (NT2) dayanan ikinci neslini de bu yıl piyasaya sürdüler (ES7, ET7 ve ET5 zaten NT2’ye sahipti). Bu arada Nio, 1500’den fazla pil değişim istasyonu ve birçok farklı teknolojik ürün geliştirmeye devam etti. Araba üretmekten arta kalan zamanı da verimli değerlendiriyorlar.
İşin sırrı, üretimle uğraşmak zorunda kalmamaları ve böylece müşterilerin premium deneyimine ve pazarlamaya daha fazla odaklanabilmeleri. Kâğıt üzerinde fabrikalar yarı yarıya JAC-Nio ortak girişimine ait olsa da gerçekte otomobilleri JAC üretiyor. JAC, 1964 yılında Hefei’de kurulmuş Çinli tecrübeli bir üretici. Otomobilleri mükemmel bir üretim kalitesine sahip ve 2022 yılında Çin’den Avrupalı müşteriler de dahil olmak üzere 130’dan fazla ülkeye 800.000 araç ihraç etmeyi başardılar.
3. Lynck&Co
Başka bir Geely markası. Lynk&Co 2016 yılında kuruldu ve ilk otomobil olan Lynk&Co 01’in üretimine 2017 yılında başlandı. 2017 ile 2023 yılları arasında 6 yıl içinde 7 aracın (01, 02, 03, 05, 06, 08, 09) üretimine başladılar, çeşitli makyaj operasyonları yapmayı da unutmadılar.
Lynk&Co otomobilleri, Volvo XC40 veya Polestar 2’nin de temelini oluşturan Volvo’nun CMA platformu üzerine oturuyor. Yani Lynk&Co’nun Volvo’nun mevcut aktarma organlarında bir temeli var.
 
Geely temel olarak Volvo’nun pek çok özelliğini alıp Lynk&Co adında yeni, havalı ve havalı bir pakete yerleştirdi.
MG’nin ardından Lynk&Co, Avrupa’daki satışlar açısından Çin’in sahip olduğu en iyi markalardan biri.
4. HiPhi
HiPhi, Human Horizons’a bağlı üst düzey bir markadır. Merkezi Şanghay’da bulunan HiPhi, uzay gemisi ya da Blade Runner’dan fırlamış gibi görünen premium elektrikli araçlara odaklanıyor. Şirket iki yıl içinde X, Z ve Y olmak üzere üç elektrikli araç piyasaya sürdü. 86.000 dolardan başlayan X ve Z pahalı olup en üst donanım seviyeleri 120.000 dolara ulaşıyor. HiPhi kısa süre önce Avrupa’ya da açıldı.
Human Horizons 2017 yılında kuruldu ve ilk otomobil- HiPhi X – 2020 yılında piyasaya çıktı. Nio’ya benzer şekilde HiPhi de üretimi Kia-Yueda ortak girişimine yaptırıyor, böylece Ar-Ge ve diğer konulara daha fazla odaklanabiliyorlar.
Human Horizons’ın kurucusu ve CEO’su Ding Lei, Çin devletine ait bir dev ve Çin’in en büyük dört otomobil üreticisinden biri olan SAIC’in (Shanghai Automotive Industry Corporation) eski genel müdürü. SAIC birçok markanın yanı sıra eski İngiliz MG ve Roewe’nin de sahibi. Ding Lei şirkete çok sayıda deneyim ve otomotiv tecrübesi olan bir ekip getirdi.
5. YangWang, Fang Chen Bao
BYD grup çatısı altındaki iki premium marka. YangWang Ocak 2023’te piyasaya sürüldü ve ilk otomobil- sert bir off-road SUV. Eylül ayında teslimatlara başlayacak. YangWang’ın altında konumlandırılan Fang Cheng Bao ise geçen ay lanse edildi ve Ağustos ayında Chengdu Auto Show’da ilk otomobilini piyasaya sürecek. Buradaki hız, BYD’nin 2001’den beri elektrikli araç işinde olmasından kaynaklanıyor, bu nedenle büyük olasılıkla resmi lansmandan önce birçok hazırlık yaptılar.
BYD’nin hiçbir zaman alt markası olmadı, sadece BYD markası altında satış yaptı. Yeni markaların nedeni, BYD’nin elektrikli araçlarında çok küçük bir marja sahip olması ve bu nedenle daha yüksek segmente geçerek bunu iyileştirmek istemesi.