70 bin satış yüzde 7’de pazar payı hedefimiz var!..

, , 70 bin satış yüzde 7’de pazar payı hedefimiz var!.. için yorumlar kapalı

2023’te aldığımız başarılı sonuçları 2024 yılında da üzerine koyarak devam ettirmek istiyoruz. Biz yine iyimser taraftayız. Pazar beklentisini eminim öğrenmek istiyorsunuz. Tıpkı 2023’te olduğu gibi rekabetin biraz daha üzerinde Stellantis grubundaki her markada olduğu gibi 2024 yılında da pazarı 1 milyon adet ve bir tık üzerinde bekliyoruz. Opel Türkiye olarak ise 70 bin civarında ve üzerinde bir satışımız olacak. Pazar payı olarak yüzde 7’nin üzerinde pazar payına erişmeyi planlıyoruz ve sunumun tamamında gördüğünüz şekilde yine burada da gözüküyor, elektrikli araçlarda marka sıralaması olarak 2023’te altıncı kapatsak da 2024’te ilk 5 sıralamasında yer almak istiyoruz. Şimdi sunuma bu şekilde baktığınızda aklınıza ilk soru olarak şu gelebilir, 2023’ün Opel başarısı 2024 içinde Türkiye’den tekrarlanabilir mi? Biraz önce bahsettiğim yeniliklerle birlikte değişen kurumsal kimliğimiz, yeni modellerimiz, güçlü bayi ağımız ve bayi ağımızı daha da güçlendiriyor olmamız, Opel Türkiye olarak yeni başarıları da elde edeceğimiz anlamına geliyor. Biz bu yeniliklerle beraber sonuçlarımızı daha da geliştireceğimize inanıyoruz.
 
Sizlerin çok iyi bildiği üzere Alman otomotiv devi Opel, 2024 yılında otomobil üretiminde 125. yılını doldurmanın gururunu yaşıyor. 125 yılda Opel’in Avrupa’daki tüm üretim tesislerinden çıkan 75 milyondan fazla araç yollarla buluştu. Ve bu sene sizlerinde bildiği gibi geçen seneden başlayan işaretlerini aldığınız üzere Opel olarak global anlamda bu sene çok ciddi bir yenilik atağına kalkıyoruz. Aynı zamanda 2024 yılı, Alman otomotiv devi Opel için elektrikli mobilite alanında çok özel bir yılı temsil ediyor. Bu yıl, markanın tarihinde ilk kez her modelin tamamen elektrikli versiyonu sunulacak.
 
Geçtiğimiz yıl Florian Bey’in de hem globalde hem de Türkiye’de yapmış olduğu açıklamalarda, “Her modelimiz elektrikli bir versiyonu globalde satışa sunulacak” demişti. O yüzden de Opel tamamen 2024 yılında elektriklenecek diyebiliriz. Tabii ki biz de buradan gerekli payı Türkiye olarak almak istiyoruz. Hedeflerimiz büyük. Az önce belirttiğim gibi ilk beşte yer almak istiyoruz. Elektrikli B segmentinde olan liderliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Tabii ki burada pazar koşulları elektriklide nasıl olacak gibi bir soru gelebilir aklınıza. Elektrikli araç pazar beklentimiz 100-120 bin adet civarında olacaktır. Opel olarak toplam satışımızın yüzde 15’lik kısmını da elektrikli araçtan gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Yani bu geçtiğimiz yılın aslında daha da üstüne koyarak neredeyse iki katı bir payı elektrikli araçlarda almak istiyoruz. Önemli bir nokta, elektrikli model sayımızı 7’ye çıkarmayı düşünüyoruz. Şu an üç modelimiz mevcut. Bu da 2024 yılında dört model daha getireceğimiz anlamına geliyor. Bildiğiniz üzere üç modelle dahi şu an Türkiye’de en çok modele sahip olan markalardan biriyiz elektrikli alanında. Yedi modelle birlikte en çok olacağımıza eminim. Bu da Opel olarak elektrikliye inancımızı gösteriyor. Beş adet binek ve iki adet ticari araçla birlikte toplamda 2024 yılı sonuna kadar yedi modelimizi elektrikli ürün olarak sunmayı planlıyoruz. Sanırım bu adet bir gösterge iken bir diğer gösterge ise lokal prodüksiyon ile gerçekleştirdiğimiz elektrikli reklam filmimiz. Ana akım medya, mecra ve müşteriye ulaşmak burada bu araç ve segmente bizler için çok kıymetliydi. O yüzden lokal bir prodüksiyonla ilerleyerek bir reklam filmi çekimi gerçekleştirdik. Marka ile elektrikli aracı aslında bağdaştırmak için en önemli unsurlardan biri oldu bizim için. Elektrikli araca yaptığımız bu iletişim yatırımı belki de bizim daha da ön plana çıkmamızı ve bu segmentte elektrikli araçta Türkiye’de lokal prodüksiyonla da iletişim yapan nadir markalardan biri olmamızı sağlıyor. Şu ana kadar 20 milyonu aşkın bir seyredilmeye ve müşteriye ulaşma durumumuz var. Hatırlatmak isterim, yaklaşık olarak bir ayın biraz üzerinde bir dönem geçirdik. Ben bu reklam filmimizle birlikte Daha da başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyorum.
 
Sadece reklamla birlikte iletişimi artırmış olmadık, satışlarımıza da büyük etkisi oldu. Müşterilerden aldığımız tepkiler de gerçekten çok hoş. Bu tür yatırımlara ve elektrikli araçlara inancımızı önümüzdeki dönemde de göstermeye devam edeceğiz.
 
Türkiye bir SUV ülkesi bildiğiniz üzere ve elektrikli araçta da böyle bir trend olacak mı gibi bir soru gelebilir. Bildiğiniz üzere Türkiye’nin toplam araç satışlarının yüzde 30’u termik motorlularda SUV ailesi üzerinden gerçekleşmektedir. Benzer bir oran, hatta biraz daha üzerinde bir oran elektrikli araçta da bulunmaktadır. Elektrikli elbette ki gelecek demek fakat Opel gibi elektriklide model yelpazesini geniş tutan markalar kazanacak. Biraz önce bahsettiğim gibi yedi modeli getirebilmek bence asıl önem arz eden nokta olacak. Bizim gibi B-HB’te Corsa’sıyla B-SUV’da Mokka’sı ve ek bir modeliyle alternatif sunabilen, Astra’sı bulunan ve belki de ileride ticari araçlarıyla beraber bütün ürün gamıyla bütün müşterilerine elektrikli araç sunabilen markalar burada başarılı olacaktır. Biz Türkiye’ye getirmiyoruz şu an yakın dönem planlarımız da yok ama Rocks gibi elektrikli mobilite anlamında her türlü çözümü de müşterilerine sunabilen markalar önümüzdeki dönemin kazanan markaları olacaktır. Buna sonuna kadar inanıyoruz. Sunumdan da göreceğiniz şekilde aslında üç modelimizin üzerine ekleyeceğimiz dördüncü modelimiz diyebileceğimiz ilk modelimiz yeni Frontera olacak diyebilirim.
 
Evet, Frontera’nın bizim için önemi nedir diyecek olursak; gerçekten de çok önemli. Sadece bizim için değil, Türkiye adına değil, globalde de dönüp baktığımızda Frontera modeli, Opel markası için 2024‘teki en önemli gelişmelerden bir tanesi. Tabii Opel için bu kadar önemli iken globalde Türkiye’de global lansmanının yapılıyor olması da bizim için çok kıymetli. Sunumun başında ilettiğim gibi üç ana ülkeden, ana pazardan biri olarak seçilmiş olmamız tabii ki de burada yapılacak olan etkinliğin Türkiye’de olması adına bizim için önem teşkil etti. Peki neden Frontera çok önemli? Önemli olmasının iki ana sebebi var. Biri öncü model. Bir çoğunuz hatırlarsanız, geçmişine baktığımızda hem Türkiye’de hem de globalde çok iyi sonuçlar almış bir araç. Daha SUV segmenti tam olarak tanımlanamamışken Frontera ismiyle çok ön plana çıkmış ve Avrupa’da satış adedi olarak beklenenin çok üzerinde satış payına ve adedine ulaşmış bir model. O yüzden Opel’in bu yeni modele bu adı veriyor olması aslında başarılarını tekrar geleceğe taşımak adına bir neden diyebiliriz. Bu ilki. İkincisi ise aslında isminde saklı. Frontera (Front-era) demek biliyorsunuz ki aslında zamanın ötesinde demek. Bu araç Opel için zamanın ötesinde ve çok daha başarıları, farklı başarıları elde edeceği bir model olacaktır. O yüzden iddialıyız. Aracı gördüğünüz zaman siz de neden bu iddiamızın karşılığını daha da iyi göreceksiniz. 14 Mayıs 2024 tarihinde Florian Bey’in yani global CEO’muzun ve ekibinin, üst düzey yöneticilerin katılımıyla, ayrıca globalde hem Avrupa bölgesinden hem de MEA bölgesinden katılımcıların ve uluslararası basın katılımıyla kapsamlı bir lansman yapmayı dört gözle bekliyoruz.
 
SUV’dan çokça bahsettim. Yine şu soru gelecektir, bu yıl toplam 1 milyonluk bir pazar beklerken SUV’da nasıl bir pazar bekliyorsunuz? Mokka’nız, Grandland’iniz ve Crossland’iniz var. Şimdi Frontera’nız da olacak. Alacağınız segment payı, bu segment ne kadar pay alacak gibi sorular gelebilir. Bizim beklentimiz bu yıl toplam 300-350 bin civarında bir SUV satışının Türkiye’de gerçekleşiyor olmasıdır. Keza Opel olarak da bunun içinde yüzde 10’u kadar bir hedefimiz bulunuyor. Segmentte alacağımız yüzde 10, az önce bahsettiğim gibi 2023 yılında yüzde 8,2 olan SUV segmentindeki payımız daha da artacak anlamına gelmektedir.
 
Sadece elektrikli araç veya SUV değil, hafif ticari araç da bizler için çok önemli gelişim alanı olarak görülmekte. Ticari araç segmentinde 2023 ile beraber hem adedimizi hem payımızı artırmıştık. Ticar araç pazarını, 1 milyonluk toplam pazar içerisinde 260 bin olarak öngörüyoruz. Biz 260 binlik hafif ticari araç pazarında da yüzde 7 pay alarak buradaki başarımızı biraz önce gösterdiğimiz gibi yüzde 5’lik bir paydan yüzde 7’ye çıkarmak istiyoruz.