Krom kaplamanın yasaklanması, otomobil üreticilerini otomobillere birinci sınıf bir görünüm kazandırmak için en çok kullanılan malzemelerden birini yeniden düşünmeye zorlayacaktır.
Yasak, bilinen bir kanserojen olan altı bileşenli kromun yaratılmasıyla ilişkili sağlık sorunlarının bir sonucu olarak önerilmiş. Özellikle kronik akciğer kanseri kaynağı ve kaplama işlemi sırasında havaya yayılan emisyonların dizelden 500 kat daha zehirli olduğu söyleniyor.
Kimyasal duman gidericiler bu emisyonları azaltabilir, ancak bir başka yüksek derecede toksik madde olan Perfloroalkil ve Polifloroalkil Maddeler (PFAS) içeriyor.
AB, 2024’ten itibaren bir yasak önerdi ve dünyanın diğer bölgeleri de – en önemlisi Kaliforniya – aynı şeyi takip etti. Her ikisi de yüksek hacimli otomobil pazarları olduğundan, aynı niteliklere sahip alternatif bir malzeme belirlenmediği sürece otomobil tasarımını önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.
Otomobil parçalarına gümüşümsü bir görünüm vermesinin yanı sıra krom, mutfak lavaboları, aydınlatma armatürleri ve uçaklardaki iniş takımları ve olta takımları gibi paslanmaya karşı dayanıklı olması gereken bileşenler de dahil olmak üzere günlük ev yaşamında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ancak Renault’nun baş tasarımcısı Gilles Vidal, alternatifler bulunsa bile yeni malzemelerin keşfedileceğini umduğunu söyledi.
“Kirletici olmayan çözümler araştırılıyor, ancak umarım sezgisel olarak bundan uzaklaşabileceğimiz nedenler vardır” dedi. “Oyunu biraz değiştirmemizin ve zihinlerimizi kromun ötesine açmamızın zamanı geldi, daha sürdürülebilir alternatifler var.” Renault’nun örnek olarak arduvaz ve mantar kaplamaların yanı sıra %60 oranında geri dönüştürülmüş Alcantara kullandığını vurguladı.