Goodwood’un ilk günü her zaman tanıtımlarla doludur ancak heyecan duyulacak bir elektrikli otomobilin ortaya çıkması çok nadir görülür. Hyundai’nin en yeni N modeli Ioniq 5 N, 641 bg’ye kadar güç üretiyor, 3,4 saniyede 100km hıza ulaşıyor ve saatte 260km hıza çıkabiliyor. Bu güçle başa çıkabilmek için, direksiyon kolonu ve alt şasiler de dahil olmak üzere aracın iskeleti güçlendirilerek daha sağlam hale getirilmiş. Ayrıca daha yüksek bir dönüş açısına ve geliştirilmiş tork geri bildirimine sahip kremayerli direksiyonla donatılmış.
Bir elektrikli aracın anında hızlanma sağlayan karakteristik özelliklerine rağmen Hyundai, 5 N’ye daha çok bir içten yanmalı araç gibi hareket etmesini sağlayan bir teknoloji eklemiş. N Drift Optimizer, araç kontrollerini sürücü müdahaleleriyle dengeleyerek otomobilin drift yapmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, arkadan çekişli içten yanmalı otomobillerin debriyaj basma hareketini taklit eden bir tork tepmeli drift özelliği de bulunuyor. Tork dağılımı 11 farklı seviyeye ayarlanabilir, dört tekerlekten çekiş konfigürasyonu sayesinde sürücüler kurulumu her aksa daha fazla veya daha az eğilimli olacak şekilde ayarlayabilirler.
Ioniq 5’in pist alternatifi olan 5 N, pist becerilerini göstermek için uygun şekilde tasarlanmış bazı fonksiyonlara sahip. Genesis’in boost düğmesine benzeyen ve 10 saniye boyunca maksimum hızlanma sağlayan boost fonksiyonu, Hyundai 5 N’de N Grin Boost olarak adlandırılıyor. Kalkış kontrolü üç farklı çekiş seviyesine sahip ve bataryanın drag yarışı veya pist sürüşü için en iyi şekilde çalıştırılmasını sağlayan bir ön hazırlık fonksiyonu var.
Güç önemli bir özellik olsa da hızlı frenleme de pist sürüşü için bir o kadar önemlidir. Ioniq 5 N yavaşlamak için ağırlıklı olarak rejen frenleme kullanıyor ve geliştirilmiş N donanımlı hidrolik frenler gerektiğinde ekstra mekanik frenleme sağlıyor. Regen tek başına 0,6 G’ye kadar yavaşlama kuvveti uygulayabiliyor, bu da özellikle ağır bir elektrikli araç için önemli olan fren zayıflaması riskini en aza indiriyor.
İçten yanmalı otomobilleri daha da taklit eden e-shift, ‘vitesler’ arasında fark edilir bir sarsıntı sağlayarak sekiz vitesli çift kavramalı bir şanzımanı simüle ediyor. Ayrıca, biri N’nin 2.0T motorlarından esinlenen, biri RN22e’ye dayanan ve bir savaş uçağı havası veren üç farklı ses konfigürasyonuna sahiptir. Buradaki fikir, sürücünün gözünü gösterge paneline dikmek zorunda kalmadan ne kadar güç kullanıldığını anlayabilmesi için geleneksel motorlu yarış arabalarının duyulabilir uyarılarını taklit etmektir. Menzil kapasitesi henüz açıklanmadı.
i20 N’in ülkemizde satışa çıkması ardından N departmanından çıkan bu elektrikli otomobil bizleri bir hayli heyecanlandırdı. İçten yanmalı motorun hissiyatını olabildiğince taklit ederek analog bir sürüş sağlaması cidden takdire değer…