“2022 senesi, global çapta birçok ürünümüzün ödül aldığı bir yıl oldu.
2019’dan beri yeni ürünler piyasaya çıkarıyoruz. Combo, bunlardan biri. İlk başta Combo ile 2019’da lansman yaptık. Sonra ise bu modelimizi Corsa takip etti. Ardından Crossland ve Mokka gibi yeni ürünler, yeni platformlar ve yeni alt yapılarla piyasaya girdi. Diğer taraftan Türkiye’deki skorlarımızı da desteklemeye çalışıyoruz. Bu modellerin satış adetleri buradaki en kuvvetli verilerden biri. Bildiğiniz üzere Türkiye pazarı altı büyük pazardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. Biz Türkiye’deki sonuçlarımızla globalde Opel’in içinde beşinci sıradayız. İspanya’yı geçmiş durumdayız. Güncel sonuçlarımızla İtalya ve Fransa’ya yaklaşmış durumdayız. Hedeflerimiz aslında o çapta hedefler. Birazdan 2023 hedeflerini de sizlerle paylaşacağım. 2023 için 50 bin bandı ve üstü hedeflerimiz var. Almanya ve İngiltere elbette daha büyük pazarlar sizin de göreceğiniz üzere. Toplam hacim orada çok büyük. Biz de Türkiye olarak burada kendimizi daha yukarı sıralara çekeceğiz. Opel’in globaldeki toplam satışlarının yüzde 6’sını Türkiye gerçekleştiriyor. Globalde satılan adetler içerisinde iyi bir yerimiz var. Türkiye sonuçlarına baktığımız zaman önceki seneye göre adetlerimizi yüzde 42 büyüttük. Pazar payımızı artırdık ve sıralamamızı yükselttik. Hem otomobilde hem de ticaride büyüdük. 20 bin adetlik binek araç satışımızı 30 bin adete çıkardık. Kuvvetli rakamlarımız var ve bu rakamlara ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz. Pazar payımızı 3,5’ten 4,7’ye çıkartmış durumdayız. Bu da Türkiye sıralamasında yükselmemizi sağlıyor. Opel, marka bilinirliği açısından Türkiye’de büyük bir yere sahip. Hatta ülkemizde Opel’in marka bilinirliği pek çok Avrupa ülkesinden çok daha yüksek. Bunda tabii ki Türkiye’de yapmış olduğumuz yatırımların da etkisi var. Zamanında fabrikamızın olması ve geniş araç parkımızın bulunması gibi unsurlar burada önemli rol oynuyor. Son 5 yıla batığımız zaman 500 binin üzerinde araç parkımız bulunuyor. Son 20 yıllık verilere baktığınızda ithal araç parkında ilk 3’teyiz. Opel’in bayağı kuvvetli bir araç parkı da var ve bu bize oldukça büyük bir itici güç sağlıyor. Adetsel olarak büyüyoruz ama önümüzde daha yolumuz var. Hedefimiz bu adetleri artırarak daha da büyümek yönünde. Güzel ürünlerimiz var. Elektrikleniyoruz. Bütün bunlar bize katma değer sağlayacak.
Corsa modelimiz, yüzde 10 pazar payı ile başarıyla ilerliyor. B-HB pazarında her 10 araçtan 1 tanesi Corsa. İthal modeller arasında 1.sırada, toplam satışlarda ise üçüncü sırada yer alıyor. Bizim için iyi bir adet hacmi sağlıyor. Bu model bazında 10 binli adetler yapıyoruz. Bir önceki seneye göre Corsa’nın satışlarını yüzde 20 oranında büyüttük. Corsa gerçekten başarılı bir ürün ve bizim için de iyi bir itici güç ama biz son yıllarda SUV’de büyüme göstereceğimizi söylemiştik. Neden? Opel, önceden sedan ağırlıklı bir marka olarak anılırdı. Astra Sedan modelimiz çok rağbet görmekteydi ve biz toplam satışlarımızın yüzde 60’ını Astra Sedan’dan yapıyorduk. Bu ürünü hayatımızdan 2019 yılında çıkarttık. Astra Sedan’ın hayatımızdan çıkmasıyla beraber SUV’ye odaklandık. 2019’dan beri yaptığımız her toplantıda Opel’i SUV markası yapacağımızı belirttik. Pandemide kapalı geçirilen bir dönem de dahil olmak üzere 2.5 sene içerisinde bu hedefimizi gerçekleştirdik. Şu anda Opel, Türkiye’de satılan SUV araçlar içerisinde ilk 5’teki yerini almış durumda. Toplam satışlarda 4’üncü marka olmuş durumda. B-SUV, C-SUV, D-SUV kategorilerinin hepsini topladığınızda Opel, 4. sıraya oturuyor. Hareketimizi kuvvetlendirdik. Tabi burada gücümüz, ağırlıklı olarak C-SUV’dan geliyor. SUV satışlarımızı 20 bin adede çıkarttık. Bir önceki seneye göre hedefleri neredeyse ikiye katladık. Opel olarak kilit bir oyuncu haline geldik. Buradan fazlasıyla verim elde ediyoruz. B-SUV’de Opel 3. sırada yer alıyor. Bizim şöyle bir hedefimiz vardı. Stellantis’in yaptığı araştırmalar kapsamında, ana akım markalar içerisinde Opel, ilk 5’te yer alıyor. Satış adedi ve model segment payı hedeflerimizi de buna göre koyduk. Bulunduğumuz kategorilerde hep ilk 5’i hedefliyoruz. Şu an B-SUV’de ve SUV’de ilk 5 içinde yerimizi almış durumdayız. Az önce değinmiş olduğum Corsa modelimiz de ilk 5’e girmiş durumda. Crossland ise 2022’de bizim en çok sattığımız model oldu. Corsa ile Crossland, bizim ana hacmimizi sağlıyor. En çok satan modelimiz Crossland, 10 bin adetlerin üzerinde bir performans gösterdi. Corsa da benzer biçimde 10 bin adetlerin üzerinde sattı. Aralarında satış adedi olarak çok minör bir fark bulunuyor. Topladığımızda hacmimizin büyük bir kısmı B segmentinden geliyor. Aslında o yüzden bu sene C segmentindeki ürünlerimizin de kuvvetlenmesini sağlayacağız. Geçen sene lansmanını yaptığımız Astra ve Grandland, 2023 yılı için bizim odak noktalarımız olacak.
Ticari araçlarda da büyüme sağlayacağız. 2019’da, ticari araçlar lansmanını yaptığımızda baya uzun bir zaman pazarda yoktuk. Hikayeye Combo ile başladık ve onu Combo Cargo takip etti. Ardından gelen Vivaro ve Zafira ile bu bir ürün ailesine dönüştü. Opel ticari araçlar ürün ailesi tamamlandı. Combo, Kasım ayındaki satışlarımızla C segmenti hafif ticari araç kategorisinde 1 numara oldu. Opel, Kasım ayında hafif ticari araçlarda 3 numaraya yükseldi. Bunu neden böyle detaylı anlatıyorum? Biz 2019 yılına kadar ticari araç pazarında yer almıyorduk. 2-3 sene içerisinde Opel’in oradaki mevcudiyetine bir anlam kazandırdık. Şu anda tüketici Opel’in showroom’unda ticari araç satıldığının da farkında. Ticari araçlarda 2023’te de büyümeye devam edeceğiz. İlk etapta, önceki seneye göre yüzde 25 büyüyeceğiz ve bu büyüme her yıl artarak devam edecek. Ticari araç pazarından da ciddi bir pay almak istiyoruz. Artık hafif ticari araçlar ürün gamımız oluştu. HTA’da ilk 10 içinde 8. sıradayız. Ama ilk 5 her zaman bizim için odak noktası. Markamızı HTA’da ilk 5’e taşımak için elimizden geleni yapıyoruz.
Bunları yaparken kalite skorlarımızı da yüksek seviyede tutuyoruz. Şu anda kalite skorumuz 98 ama 100’ü hedefliyoruz. Şöyle düşünün, bir önceki sene 25 bin sattık. 2022 senesinde ise 36 bin 700 sattık. Adet artarken kalite skorumuz da beraberinde artıyor. Bu çok kıymetli ve hizmet kalitemizi oturttuğumuzu gösteriyor. Adetin arttığı yerde kaliteden feragat etmiyoruz.
Kaliteli bir operasyonumuz olduğunu söyledim. Ticari araçlar odağımız var. SUV odağımız var. HB odağımız var. Bu odaklardan sonra 2023’e nasıl bir yolculuğumuz olacak? Elektriklenerek ilerleyeceğimiz bir yolculuk olacak diyebiliriz. Artık Opel’de elektriklenme önemli gündem maddelerinden bir tanesi. 2024 için, Fiyatlandırma ve Ürün’ün başında bulunan Tobias GUBITZ’in de dün değindiği gibi; 15 ürünün tamamı elektrikleniyor. Ürün gamımızda bulunan 15 ürünün hepsinin bir elektrikli versiyonu olacak. Buradaki stratejimiz, mevcut ürünün bir motor şanzıman seçeneği olarak elektrikli versiyonunun da müşteriye sunulması. Dolayısıyla model isimleri aynı kalacak. İsimler değişmeden; Corsa benzinli, Corsa elektrikli, Astra benzinli, Astra elektrikli olarak devam edecek.
Biz Corsa elektrikli ve Mokka elektrikliyi geçtiğimiz aralık ayında tüketici ile buluşturduk. 2022 için biraz mütevazı küçük adetlerimiz bulunuyordu. CEO’muz Florian Türkiye’ye toplantıya geldiğinde bize 100 adetlik elektrikli araç sözü verdi ve onu da tedarik etti. Biz aralık sonuna kadar Türkiye’de 84 tane elektrikli aracı yollara indirdik. Elektrikli araç pazarında şimdilik küçük adetler söz konusu. Biz kendi adetlerimizi büyütmeyi amaçlıyoruz. Burada oldukça yukarıya doğru ilerleyeceğiz, hedef yine ilk 5’te yer almak. Biz bunu Alman yöneticilerle de CEO’muz Florian ile de paylaştık. Dolayısıyla bizi ilk beşe götürecek adet her ne olacaksa onu almayı istiyoruz, çünkü şu anda pazarı tahmin edemiyorsunuz, pazar sünger gibi adet çekiyor. Elektrikli pazarında da aynı durum söz konusu. Dolayısıyla sürekli yakın takipteyiz. Bizi ilk beşe götürecek adet her neyse onu getirmek bizim asli amacımız olacak. Yılın ikinci yarısında Haziran’dan sonraki dönem için Astra elektrik hayatınızda olacak. Takribi olarak Astra Elektrik’i üçüncü çeyreğin sonunda yollara indirmiş oluruz.
Tabii elektrikli araçları satacağımız bir dönemde marka imajımızı da oturtmamız gerekiyor. Detoks konseptimiz bu dönemde ön planda olacak. Nedir bu detoks? Detoks’u ürün gamında yalınlaşma olarak adlandırabiliriz. Şu anda Almanlar da yalınlaşma üzerine çalışıyorlar. Daha az donanımla, daha rafine edilmiş ürün gamıyla devam etmek diye özetleyebiliriz. Hatta ürün ailesi olarak da bakacak olursanız, Corsa, Astra, Grandland, Crossland, Mokka olmak üzere 5 ürün çeşidimiz var. Detoks, tüm bu ürünleri ve bu ürünlerin donanım seviyelerini rafine halde tutarak devam etmeyi kapsıyor. Bu detoks hareketiyle tüketicinin kafasını karıştıracak bir nokta kalmaması arzu ediliyor. Opel, gelecekte de yalın ve modern bir Alman markası olmayı amaçlıyor.
Biz Türkiye’de elektriklenirken kurumsal kimliğimizi de paralelinde yenilememiz gerekiyor. 2023’ ün ikinci yarısından itibaren, yıl sonuna doğru bütün Opel teşkilatını Türkiye’de yeni marka kimliğine büründüreceğiz. Hem dış cephede hem iç mekanda müşterinin dokunacağı tüm noktalar artık bu yeni marka kimliğini de temsil edecek. Elektriklenmeyi de temsil eden, oldukça modern yeni bir marka kimliğimiz olacak. Kısacası, yeni kurumsal kimlik 2023’ deki odak noktalarımızdan bir tanesi olacak.
Odak noktalarımızdan başka biri ise elektrikli araçlar tabii ama diğer bir yandan da online satış kanalları açacağız. Tabii ki elektrikli araçları sadece online platformdan satmayacağız ama müşteriye böyle bir deneyim yaşatmak istiyoruz. Şu anda tek donanımla gelen, rafine ve elektrikli modellerimiz mevcut. Modeller belli, online’dan bu ürünlerin satın alınıp, otomobillerin bayilerden teslim alındığı bir dünya yaratacağız.
Toplamda 52 bin adetlik bir hedefimiz var.
Bu hedefler ışığında aldığımız aksiyonlarımız bizi 2023’te toplamda 52 bin adetlik bir hedefe, yüzde 6.5’luk pazar payına ve yüzde 25 bir büyümeye götürecek. Pazarı şu anda takribi 800 binin üzerinden hesaplıyoruz . Bu seneye paralel bir pazarda küçük bir büyüme ön gördük. Seçim yılı olmasına rağmen pazarın değerini koruyacağını düşünüyoruz. Arada konuştuk. Bu adetleri getirebilir miyiz diye… Geçen sene de aksaklıklar oluyordu. Şu anda üretim bize pozitif sinyaller veriyor. Ekim’den itibaren biz net olarak şunu hissettik: Üretiminde bize global tarafından öncelik veriliyor. Üretimde ekstra istediğimiz adeti alabiliyoruz. Combo lazım dediğimizde belki o ay vermiyorlar ama bir ay sonrasında bakıyoruz ki Combo tahsisatımız artmış. Özetle 52 bin adedi yapabilecek üretimin enerjisini globalden aldık. Ocak ayı içinde bunun etkisini görüyoruz, üretimden araçlar çıkıyor. Sadece gecikmeli olarak getiriyoruz. Aslında gemilerimiz de var, gemi planlarını da yakın takibe almış durumdayız ama Avrupa’da karasal lojistik problemi var. Ürünler çıkıyor, fabrikada yığılıyor ya da limanlar dolu. Limandaki ürünü gemiye yükleseniz bile karşıdaki ülke İtalya. Ürün indireceksiniz, limanlar dolu. Çünkü İtalya limanındaki aracı İtalya’daki distribütör çekememiş, kalmış. Dolayısıyla İtalya’ya daha fazla araç gönderemediğiniz için bu limandan da araç çıkamıyorsunuz. Araçların yerleri değişemediği için ürünler kilitleniyor. Bunları çözmek için ek maliyetlerle spot anlaşmalar yapıp ürünlerin yerlerini değiştirtiyoruz. Alternatif çözümlerimiz var, tren taşımacılığı yapıyoruz. Tren taşımacılığı ile ürünleri bir şekilde limanlara götürüyoruz. Ama aşmaya çalışıyoruz çünkü üretim ilerliyor. Üretimde bir sıkıntı yok. Üretimdeki tek sıkıntı otopark dolu olursa mecburen üretimi kapatıyorlar çünkü araçları koyacak yer yok. Durum bundan ibaret. Dolayısıyla kısa bir özet geçmiş oldum, 2023 hedeflerimiz de bu şekildedir. 52 bin adedi getirebilecek miyiz? Yılın sonunda inşallah beraber bir daha konuştuğumuzda getirdik bunu da başardık diyeceğiz. Şu anda ilk kez sizinle paylaşıyorum. Daha bayi teşkilatımızla bir bilgi paylaşmadık, yıl sonuna vardığında nasıl olacak göreceğiz.
Grup içinde lideriz.
2022’de grup içerisinde (tabii hangi çapta konuştuğumuza bağlı) eski adıyla PSA Grubu markaları içerisinde bakacak olursanız birinci olarak kapattık. Grubun içerisinde uzun süredir ilk kez biz birinci olduk. 2023 içerisinde eşit ürün gamımız bulunmuyor. Biz beş ürünle devam ediyoruz. Grubumuzdaki diğer markaların farklı ürün gamları var. Ürün ürün baktığınızda biz lider kapatmak istiyoruz, hedefimiz bu yönde. Kazandığımız yerden geri gitmek istemiyoruz.
Ocak ayı depelendirmesi
Kim ne getirirse satıyor. Aralık ayını Opel olarak 7.500 adetle kapattık. Daha da olsa satardık. Bu ayı 3.000 adet ile kapatacağız muhtemelen. Ay sonunda ODD’de Opel 3.000 adet sattı olarak göreceksiniz. Bugün itibarıyla zaten getirdiğimiz araçların hepsi satılmış durumda. Şu anda şubata sipariş alıyoruz. Biz gerçekten yakın vadeyi gerçekçi koşulla satıp teslim etmeye çalışıyoruz. Ocak ayını 3.000 ile kapatacağız. Ama çok kuvvetli bir trend var. Yani biz bunu showroom trafiğimizden hissediyoruz, web sitesi trafiğimizden hissediyoruz. Web sitesinde özellikle baktığımız, gelen ziyaretçi sayısı, fiyat listelerini kontrol etme sayısı ve bir de üçüncü parametremiz de fiziki showroom trafiği ve telefon trafiği. Bu parametreleri böyle kontrol ettiğimizde normal bir ocak ayında olması gerekenin iki katı bir hacim var. Ama ocak ayı yine markaların bulunabilirliği kapsamında muhtemelen 50.000 bandında bir yerlerde finalize olacak ki bu bile herhalde gelmiş geçmiş ocak aylarına göre yüksek bir hacim. Bu da müşterinin trafiğinin önceki dönemlere göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. O yüzden şubatta muhtemelen daha pozitif geçecek. Biz şunu görüyoruz. Şubat ayı için üretimden çıkan araç sayımı biliyorum. O yüzden şubat da kuvvetli bir ay olacak bizim için. Ocaktan daha büyük bir adet sağlayacağız pazara.