ÖTV’nin beklentisi pazarın bütün dengesini bozuyor

, , ÖTV’nin beklentisi pazarın bütün dengesini bozuyor için yorumlar kapalı

 
 
+ ÖTV ile ilgili bir beklentiniz var mı?
– Türkiye’nin ÖTV gelirleri 72 milyar diye hesap ediliyordu sene başında, sonra temmuzda 141 milyar olarak düzeltildi. 141 milyar olarak da gerçekleştiği herhalde bugünlerde açıklanacak. Şimdi bakıyorsunuz EYT deniyor, EYT’nin toplam bütçeye etkisi falan deniyor. Yani ÖTV başlı başına Türkiye’de artık çok önemli bir kalem oldu.
+ Yani vazgeçemeyeceği bir kalem mi?
– Bence vazgeçilmesi çok kısa sürede kolay değil cari açığın devam ettiği bir dönemde. Türkiye’de evet ÖTV olmasaydı 2-2,5 milyon araba satardı ama 2-2,5 milyon araba sattığı anda da Türkiye’deki cari açık ne olurdu ona bakmak lazım. O yüzden sektör bence ÖTV ile artık hiç konuşmayı istemiyor.
+ Konuşmuyorlar da zaten.
– Çünkü ÖTV’nin beklentisi pazarın bütün dengesini bozuyor. ÖTV ile ilgili yapısal bir şey yapılacaksa da bunun böyle sektör temsilcileri tarafından basına veya piyasaya deklare edilmeden, Türk sistemine uyan, devletin gelirini düşürmeyecek bir formülün yaratılıp bunun da herkese açıklanıp kademeli bir geçişle yapılması lazım. Yani kasımın ikinci ve üçüncü haftalarını düşünün, bütün satışlarımız durmuştu. Sonra kasımın son haftasında ÖTV açıklandı, piyasa rahatladı. O iki hafta içerisinde bayiiler, ikinci elciler, distribütörler ve devletin vergi gelirleri olmak üzere ve müşteriler zarar gördü. Belirsizlikten herkes zarar görüyor o yüzden en kötü karar kararsızlıktan daha iyidir. Türkiye’de ÖTV’yi pek gündeme getirmeden yapısal değişikliği Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sektör temsilcileriyle çözmesi lazım.
+ Matrah düzenlemesi de bir işe yaramadı.
– Hemen kapandı.
+ Peki bekliyor musunuz? Çünkü seçim öncesi her şey oluyor ya?
– Beklentiye sokmamak lazım. Çünkü yani şu anda arabanın satılabilirliğinin olduğu bir dönemde, pazarın anormal darlanmadığı bir dönemde yeni bir ÖTV barem düzenlemesi beklemek zor olur.
+ Araba fiyatları yüksek ama.
– Yüksek yüksek. Mesela bugün konuta bir finansman paketi açıklanıyor. Şimdi satılan herhangi bir konut 200’e yakın sektörü etkiliyor, evet Türkiye ekonomisine çok katkısı var. Ama devletin geliri olarak baktığınız zaman Türkiye’de tek bir sektör var ki önce ÖTV’yi ödüyorsunuz sonra faturayı kesiyorsunuz ve altın yumurtlayan bir sektör otomotiv. Bu sektörde de özellikle finansman destekleri yapılabilir. ÖTV’yi sürekli dillendirip insanların kafasını karıştırmak yerine, devlet verdiği her bir finansman desteğinde %18 KDV ve minimum %80 ÖTV olarak kat be kat alıyor. Bugün hiçbir araba üreticisi şu anda bizim devletimizin bir arabadan kazandığı para kadar para kazanamıyor. Onun için burada otomobil sektörünün dinamiklerini bence Hazine ve Maliye Bakanlığı da iyi anladı ve kasımın ikinci ve üçüncü haftasında hiçbir satışın yapılmadığı bir dönemin herkes için ne kadar kötü olduğunu herkes gördü. O yüzden hani sektörle ilgili, ÖTV ile ilgili herhangi bir yorumu yapmak yerine sektörle bunun çalışmasını yapıp ÖTV’yi hiç konuşturmadan gelecek 5 sene içerisinde ‘Türkiye’nin yeni ÖTV politikası bu’ diye açıklamak lazım.
+ ODMD’nin bir paketi var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
– Var, ODMD de çok akıllı yapıyor bunu. ODMD diyor ki “Bunun birebirde zaten konuşmaları yapılır ve yerine zamana yayılarak yapılabilir. Bununla ilgili de kademeli ÖTV inişinin devlete hiçbir zararı olmayacağını da matematik olarak ispat edebiliriz biz.” diyor.
+ Peki, son sorum: Seneye bu kadar olur mu? En az 700-750 olur mu?
– Pek zannetmiyorum, ben biraz daha kötümser taraftayım. Yine 700’lerin başında gibi bir rakam düşünüyorum.
+ O da seçimin etkisi değil mi?
– Evet, seçim sonrasının etkisi olacaktır diye düşünüyorum.
+ Ondan sonra da zaten 6-7 ay bir şey kalıyor.
– Yani orada da kim gelirse gelsin yüksek faize geçilecektir. Banka mevduatlarına kaçan yatırım da sektörü biraz duraksatacaktır.